Stookschaamte

Goed, dan nu toch maar eens echt met de billen bloot. Ik heb namelijk een behoorlijke afwijking, te weten: de kamerthermostaat staat op een stand die bij de meeste mensen alleen ’s nachts acceptabel zou zijn.

Mijn broer bouwde in zijn studentenkamer in de winter een soort tent om zijn kachel heen en hanteert ook tegenwoordig voor zijn gezin een zeer eh… strikt stookbeleid. Mijn oudste zus kan haar stekels enorm opzetten wanneer de verwarming bij haar eigen bedrijf door anderen te hoog wordt gezet. Bij mijn andere zus is het thuis altijd heerlijk warm. Dus tja, zoals ik al schreef: ik heb een behoorlijke afwijking en de vraag of mijn genen of opvoeding daar nu wel of niet debet aan zijn, is voor Martin (die uit de vorige post) als hij in Nederland is wat minder belangrijk dan de aanwezigheid van fleecedekentjes.

Toen mijn zwager, degene die getrouwd is met de warmbloedige zus, een tijdje geleden hoorde aan welke spartaanse omstandigheden Martin bij mij thuis wordt blootgesteld, muntte hij de term thermostatic compatibility. Mocht je willen weten of je bij elkaar past, vergeet dan vragen als stem je rechts of links, hou je meer van bier of van wijn, hou je van horrorfilms, erger je je aan taal- en spelfouten, draai je het dopje van de tandpasta er wel op, ben je een honden- of kattenmens? (Dit zijn overigens deels echt doorslaggevende vragen die je het best op een eerste afspraakje kunt stellen, aldus Christian Rudder van de Amerikaanse datingsite OkCupid, van wie ik een interessant boek heb vertaald). Nee, vanaf nu denk ik dat de belangrijkste vragen die je je partner moet stellen voordat je gaat samenwonen, luiden: 1. hoe hoog zet je de kamerthermostaat het liefst, en 2. mag de ander ook aan de thermostaat komen, of dreigt er dan een Grote Thermostaatoorlog?

Ik heb mijn keuze jarenlang verdedigd door te zeggen dat een koele kamer het beste is voor je hersenen, en dat komt bij mijn werk goed van pas. Ik geloofde er zelf ook echt in. Tot Martin me op allerlei onderzoeken wees waaruit bleek dat ‘koel’ toch echt wat minder koud was dan mijn graadmeter. Vrouwen hebben doorgaans zelfs een warmere omgevingstemperatuur nodig dan mannen. En misschien heb je ook weleens gehoord dat het vasthouden van een warme kop thee of koffie tot warmere gevoelens leidt. Ik heb nog geen replicatieonderzoek gezien dat die theorie weerlegt, maar ik heb er eerlijk gezegd mijn twijfels over.

Mocht iemand me trouwens kunnen vertellen wat nou slimmer is: ’s nachts de thermostaat flink lager zetten, waarbij je cv-ketel de volgende dag dus wel weer heel erg moet stoken, of juist eerder een verschil van 2-3 graden aanhouden – ik hou me aanbevolen voor deskundige adviezen. Ik heb al eens eindeloos gegoogeld naar wat het slimst is, maar waarschijnlijk hangt het mede af van hoe klein je woont en wat de vochtigheidsgraad van je woning is. (Ik heb bijvoorbeeld geen hygrometer en ook geen radiatorfolie, dus zo besparend ben ik nu ook weer niet bezig).

Tips als ‘zet de verwarming niet pas uit op het moment dat je naar bed gaat, maar iets eerder’ hoef ik hier vast niet te geven. Ik moet soms namelijk grinniken als ik een nieuwsbrief van mijn energieleverancier krijg waarin zulke dingen worden aangeraden. Toen ik vorig jaar van leverancier wilde veranderen en werd teruggebeld, bleek dat alle kortingsacties niet interessant waren voor iemand met zo’n extreem laag verbruik, wat me nog net een complimentje van de marketingmedewerker opleverde.

Maar goed, hoe laag zet ik mijn thermostaat nou precies? Als ik alleen ben staat de verwarming soms de hele dag op 16 graden. Ja, ik weet het, ‘daar ben ik nog niet voor behandeld’, vrij naar Van Kooten en De Bie. En hij staat ook weleens op 17, of 18. ? Toen ik hem laatst twee dagen op 15,5 had staan omdat ik dacht: ach, het warmt door de zon zo toch snel op hier, kon ik daar niet aan wennen en vond ook ik het koud.

Laat je hier door mij dus ook vooral niets wijsmaken, maar ‘warmetruiendag’ (afgelopen 27 februari) mag van mij best elke maand voorbijkomen. O ja, en ik durf het bijna niet te zeggen, maar mocht je willen afvallen: een beetje kou schijnt goed te zijn om bruin vet te verbranden.

2 antwoorden op “Stookschaamte”

  1. Wij in Zuid-Frankrijk kennen die warmetruiendag niet! Ik wil het ook best elke maand doen, ook in juli/augustus, dan beseffen we weer hoe fijn het is om het niet te warm of te koud te hebben!

  2. Jullie in net-over-het-midden-Frankrijk moeten zeker even geen canicule-dansjes doen dit voorjaar. Ik brei wel een trui voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.